blog videolengte social media 2022
Instagram
Kelsey
Instagram
01/14/2022
3 min
0

Hoe lang mag je video op social media zijn: De lengtes van video's op Instagram, Facebook en LinkedIn

01/14/2022
3 min
0

Vierkant, landscape, verticaal, formaat voor stories, formaat voor beeldschermen, en zo door en zo door. Welke videoformaten moet je nu eigenlijk aanhouden voor de verschillende social media kanalen? En dan de lengte van de video; welke lengte is nu het meest optimaal voor welk kanaal en doeleinde?

Video is momenteel de belangrijkste vorm van content en levert vaak het meeste bereik op. Niet gek dus dat iedereen aan de slag wil met video, maar hoe weet je welk formaat je waar moet gebruiken? Wij helpen je op weg en zetten de meest gebruikte formaten voor jou op een rijtje voor de verschillende kanalen. Zo weet jij voordat je begint met het maken van een video, waar je rekening mee moet houden.

Videolengtes voor Instagram

Laten we starten met hét visuele social media kanaal: Instagram. Afhankelijk van waar jij op dit kanaal je video wil plaatsen, moet je rekening houden met een specifieke afmeting en duur van je video.

Zo heb je natuurlijk de Instagram video’s op je tijdlijn: deze mochten in het verleden maximaal 60 seconden lang zijn. Wilde je een langere video plaatsen, dan maakte je gebruik van Instagram TV of afgekort IGTV. Deze laatste functie heeft Instagram echter per oktober 2021 opgeheven. Maar geen zorgen! Al deze video’s vallen nu onder Instagram Video’s. Instagram video’s op jouw tijdlijn moeten tussen de 15 seconden en 10 minuten duren binnen dit nieuwe format van Instagram. Grotere accounts en geverifieerde accounts kunnen echter video’s plaatsen van maximaal 60 minuten. Of deze functie ook voor andere accounts gaat gelden is nog niet bekend.

Misschien wel één van de meest populaire vormen van video’s op Instagram zijn de Instagram Reels. En deze video’s zijn ideaal om in een aantal korte fragmenten iets leuks neer te zetten; denk bijvoorbeeld aan het productieproces van jouw artikel of de verschillende stappen van het maken van jouw gerecht. Instagram Reels mogen maximaal 1 minuut duren.

Instagram Stories zijn – last but not least – ook nog steeds een populaire en behapbare vorm van video content. Elke story duurt maximaal 15 seconden. Duurt je video langer, dan wordt deze opgesplitst in verschillende stories. Ga je live op Instagram? Dan loopt je video ook via je Instagram stories. De limiet van 15 seconden geldt dan natuurlijk niet.

Kijk voor de bijbehorende formaten in ons overzicht!


Videolengtes voor Facebook

Op Facebook kennen we verschillende plekken om een video te plaatsen. Afhankelijk van de plek of dienst mag jouw video zelfs tot 240 minuten duren! Facebook raadt echter aan om een video minimaal 15 seconden te laten duren. De ideale lengte ligt echter rond de 2 à 3 minuten blijkt uit onderzoek.

Maak je gebruik van Facebook advertenties en wil je hier een video voor inzetten? Dan werken hele korte video’s van juist maximaal 15 seconden ook altijd goed. Voor de meeste plaatsingen op Facebook werkt een vierkant formaat altijd goed, met een resolutie van 1080x1080 pixels. Ook de andere formaten zetten wij weer voor jou op een rij!


Videolengtes voor LinkedIn

LinkedIn is al jaren hét platform voor professionals en ook hier is video steeds populairder geworden. LinkedIn is bij uitstek het ideale kanaal om jouw bedrijfsvideo of vacaturevideo te plaatsen en hierbij op te vallen op iemand zijn tijdlijn.

We onderscheiden twee soorten video’s op LinkedIn: Native video’s en Video advertenties. Native video’s, oftewel de video’s die op je tijdlijn verschijnen, moeten minimaal 3 seconden duren met een maximum van 10 minuten. Je kunt jouw video zowel horizontaal als verticaal uploaden, echter zal LinkedIn een verticale video vierkant bijsnijden. Wij raden daarom aan om gebruik te maken van landscape oftewel horizontale video’s.

Video advertenties kunnen verrassend genoeg langer duren dan een native video. De minimale duur van 3 seconden geldt ook voor deze video’s, maar binnen een advertentie kan een video maximaal 30 minuten duren. Echter raden wij dergelijk lange video’s meestal niet aan, tenzij jouw informatie écht heel erg interessant is. 😉


Jouw social video laten opvallen

Laat jouw social video niet enkel opvallen door het ideale formaat in te zetten en te zorgen voor de ideale duur van jouw video; wees ook creatief! Misschien wil jij wel een video in vlogstijl opnemen of ga je voor een toffe animatie video. Waar je ook voor kiest; zorg dat het bij jou en jouw onderneming past. And last but not least: maak gebruik van ondertiteling in jouw video’s. Hoe vaak kijk jij daadwerkelijk een video met geluid? Door gebruik te maken van ondertiteling, kan iemand jouw video altijd bekijken, waar hij of zij ook is.

Wil meer tips over video’s of heb jij een tof video project in gedachten waar je wel hulp bij kunt gebruiken? Onze experts van School for Social Media helpen jou graag!

Reacties
Categorieën