TERUG NAAR ALLE BLOGS

Wat is nieuw op Instagram in 2022: Video, shopping & de metaverse
31 december 2021 
6 min. leestijd

Wat is nieuw op Instagram in 2022: Video, shopping & de metaverse

O wat een jaar! En dan zeker op Instagram. Nog nooit zijn er zoveel features toegevoegd en onderdelen gewijzigd als in Instagram afgelopen jaar. Vooral voor creators en bedrijven kwamen er vele nieuwe functies en mogelijkheden. Denk maar aan de eindeloze shopping mogelijkheden en het doorbreken met Reels. Toch is dit voor veel Instagram gebruikers een overload. Vanuit onderzoek van Facebook blijkt dat Instagram geen gezonde omgeving is voor jonge mensen. De hoop is nu gevestigd op de metaverse, een nieuw soort internet waarin Meta (voorheen Facebook) een belangrijke rol speelt. In dit blog kijken we uit naar de verwachtingen op Instagram in 2022.

Nieuwe functies Instagram 

Ik schreef net al dat er vele nieuwe functies bij zijn gekomen afgelopen jaar. Shopping en Reels zijn de belangrijkste functies die zijn toegevoegd, ze kregen ook een plek in de hoofdnavigatie van Instagram. De focus van Instagram lag dit jaar dan ook op deze nieuwe functies en dat zal komend jaar nog zo zijn.

Shopping is uitgebreid met collecties en gidsen. Ook voor creators is het nu mogelijk om een shop te beginnen. De ontwikkelingen van Reels en het ontdekken hiervan zijn niet te missen op Instagram, let maar eens op als je door je tijdlijn scrolt hoe vaak je Reels voorbij ziet komen.

Wat voorheen alleen kon met meer dan 10.000 aantal volgers, is nu mogelijk voor iedereen. Namelijk een link plaatsen in je story naar een andere website! Dit kun je nu doen met een sticker die je eenvoudig toevoegt in de nabewerking van je verhaal. Maar vergis je niet: Instagram vindt het niet leuk wanneer je je volgers naar een andere website verwijst.

De plek waar je een link naar een website kan toevoegen in je Instragram Story

En hoe vaak bekeek jij IGTV’s? Als het je nog niet was opgevallen; die bestaan niet meer. Video’s langer dan een minuut vallen vanaf nu gewoon onder video.

Verslaafd aan Instagram 

Stiekem zijn wel allemaal wel een beetje verslaafd aan alle social media platformen. Sta eens stil bij het feit dat er wereldwijd 4,3 miljard mensen zijn met een smartphone en 3,5 miljard daarvan een app van Facebook hebben (via statista.com). Internetgebruikers anno 2021 besteden gemiddeld 2 uur en 33 minuten per dag op de zes meest populaire social media, daarvan gaan er 28 minuten naar Instagram. Dat we ‘verslaafd’ zijn aan Instagram is precies wat de makers willen. En dat lukt ze aardig! We volgen, liken, bekijken, reageren en swipen erop los met z’n allen.

Hoe houden we social media leuk en veilig? 

Dat verslaafd zijn kan natuurlijk best lekker zijn, maar wel met mate. Want laten we onszelf niet verliezen in de wereld van social media. Maar hoe houden we het leuk? Volg alleen mensen en merken die jou een goed gevoel geven. En door kritische te blijven. Stel jezelf de vraag of is ‘echt’ of ‘waar’ is.

Er is nogal wat negativiteit rondom social media. Er worden vaak negatieve, kritische opmerkingen geplaatst op Facebook. Ook op Instagram gebeurt dit maar in mindere mate doordat het algoritme anders is afgesteld. Medewerkers van Facebook stelden in 2018 al eens voor om de deelknop te verwijderen van Facebook om zo negativiteit tegen te gaan. Maar het gemakkelijk delen van berichten is juist de kracht van social media.

Gelukkig is het op Instagram alleen mogelijk om berichten te delen in de stories. Dit is een plek waar geen publiekelijke reacties te lezen zijn. Om de verspreiding van negatieve comments beperkt te houden op Instagram, hopen we dat berichten nooit in de feed gedeeld kunnen worden in de toekomst.

De regels van video in de vorm van Stories, Reels en livestreams

Video blijft de belangrijkste content vorm de komende jaren op Instagram. Korte video zoals Stories en Reels, en langere video’s en livestreams are here to stay! Dit is ook terug tezien in het algoritme van Instagram want wil je blijven groeien in volgers en engagement? Zorg dan dat je naast goede feed en stories-content ook video’s maakt. Vooral met Reels bereik je op dit moment meer dan alleen je eigen volgers, zeker interessant wanneer je wilt groeien.

Een ‘gevoeliger’ algoritme 

Het algoritme van Instagram is constant aan het veranderen. Het algoritme is de codering achter Instagram die bepaald wat wij te zien krijgen. Hoe dit precies in elkaar steekt blijft een groot vraagteken. Wel merken we dat viewtime een belangrijke graadmeter is voor de zichtbaarheid van videocontent. En inhoudelijke reacties wegen zwaarden dan een korte reactie of like.

Ook is Instagram steeds beter in het herkennen soorten content en dan vooral onware of schadelijke content. Je ziet al dat er labels geplakt worden op content omtrent covid. Dit maakt de kijker extra alert. Een belangrijke ontwikkeling is dat er in de toekomst meer gemonitord gaat worden op dergelijke onderwerpen, maar ook op haat zaaiende berichten en desinformatie.

Features en focus 

De focus van Instagram ligt nu duidelijk op de Reels en shopping functie, dit wordt ook kenbaar gemaakt doordat deze icons een vaste plek hebben in het hoofdmenu. De berichten feed blijft dezelfde aandacht krijgen. Wanneer je de app opent is dit nog altijd de hetzelfde als voorheen, maar door andere knoppen te laten zien verschuift de aandacht weldegelijk.

De storiefunctie blijft verstopt achter de profielringen, hierdoor zijn ze niet altijd makkelijk te vinden wanneer je een profiel bekijkt. De interactie op stories is ook niet openbaar, de ervaring is wel dat mensen (met name jongeren) het daarom een veilige plek vinden om een-op-een te reageren.

Stories zijn clips van 15 seconden, je kunt kiezen uit foto of video. Reels zijn daarentegen ook clips van 15 seconden (of 30 of 60) waarin je hetzelfde kunt doen. Het grote verschil is dat in de Reel optie meer bewerkingsmogelijkheden zitten dan in de story functie.  

Reels – een korte video 

Maak je voor het eerst een Reels? Dan is de kans groot de je enorm veel views krijgt! Dat doet Instagram met opzet om je te stimuleren meer Reels te maken. Reels hebben vaak een hoog entertainment-gehalte en zijn van korte duur. Het concept is eigenlijk gestolen van Tiktok, net als Tiktoks zijn Instagram Reels een groot succes!

Mede dankzij corona werden deze korte video’s een enorm succes. Iedereen nam zelf het podium en deed dansjes of challenges om zichzelf en andere te vermaken. De korte lengete van de video maakt het daarbij perfect voor social media. Het open en laagdrempelige karakter van de video’s zorgt ervoor dat iedereen kan reageren. Daarnaast zorgt een ander algoritme ervoor dat de korte video’s anders worden verspreid. Het gaat niet meer om mensen die je volgt maar om wat je leuk vindt. Daarnaast ligt er ook minder focus op het aantal likes maar is het aantal views misschien wel net zo belangrijk.

Facebook, Instagram en WhatsApp 

Wat hebben ze gemeen met elkaar? Juist, ze zijn alle drie van Meta. En wist je dat de achterzijde van Facebook, Instagram en Whatsapp al met elkaar verweven zijn? Tegenwoordig bekijk je op één plek alle berichten van Facebook en Instagram, namelijk in de Facebook Business Suite. Whatsapp laat hier nog even opzich wachten maar wie weet, is dit een ontwikkeling in 2022.

De belangrijkste vraag: blijft Instagram in 2022 nog relevant? 

O ja zeker! Reken daar maar wel op. Moederbedrijf Meta is een van de machtigste techbedrijven van de wereld en haar verschillende platformen zullen niet zomaar hun kracht verliezen. Wel kan er de komende jaren spraken zijn van leeftijd verschuiving, we zien dit nu al in een lichte vorm en dit zal komende jaren alleen nog maar beter zichtbaar zijn. Zo zijn er steeds minder jongeren die Facebook gebruiken en hebben ze een privé Instagram account om in contact te blijven met de (vaak wat oudere) buitenwereld zoals familie en kennissen. De echte communicatie onder jongeren vindt vooral plaats via Tiktok, schapchat of platformen als Twitch en Discord. Maar ook via nieuwe werelden die onderdeel uitmaken van de Metaverse zoals Roblox of Fortnite. Wil je jongeren blijven bereiken? Kijk dan verder dan Instagram en bestudeer deze andere platformen goed.

The next step: Metaverse

In dit blog zag je de naam al een aantal keer voorbijkomen, de metaverse. Het is de virtuele omgeving waar je met andere mensen aanwezig kunt zijn. Fortnite is daar het meest bekende voorbeeld van. Hier kijkt meta, of te wel Mark Zuckerberg, tegenop! Hij heeft aangegeven dat ook Facebook binnen een aantal jaar ook een metaverse omgeving zal worden, hij heeft er zelf het moederbedrijf al naar vernoemt: Meta.

In de tech-industrie wordt de metaverse gezien als de opvolger van het mobiele internet. Niet meer alles op je mobiel, maar via een speciale bril die we allemaal gaan dragen binnen vijf jaar. In de toekomst lopen we door Facebook en Instagram, zo stelt Zuckerberg het zich voor. We houden virtuele feestjes, we dragen designerkleding en bezitten eigendommen. Maar of dit echt zo is… we gaan het mee maken!

Hoe zorg je ervoor dat je in 2022 toch blijft scoren op Instagram? 

Het is er de afgelopen jaren niet overzichtelijker op geworden, al die nieuwe functies en contentvormen… Gelukkig hoef je niet alle mogelijkheden te benutten. Maak content die jij leuk vindt en als bedrijf; die aansluit op je doelgroep. Leg je focus je daarop. En vergeet niet af en toe eens uit je comfortzone te stappen om hiermee nieuwe mensen te bereiken, uh hallo Reels!

Over de schrijver